Unsko-sanski kanton

Reciklažna dvorišta u Nacionalnom parku “Una”

By  | 

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša Nacionalni park „Una „ i Eko pak, društvo za prikupljanje ambalažnog otpada u Bosni i Hercegovini, juče su potpisali sporazum o postavljanju reciklažnih dvorišta, odnosno kontejnera za selektivno odlaganje otpada u području Nacionalnog parka Una.

Reciklažna dvorišta, odnosno konteneri za selektivno odlaganje otpada biće postavljeni u Mjesnim zajednicama Orašac, Kulen Vakuf i Martin Brod, kao i u najatraktivnijim područjima Nacionalnog parka „Una“. Eko pak je preuzeo na sebe postavljanje oko 50 raznovrsnih posuda u pomenutim područjima. Potpisivanje današnjeg ugovora ima za cilj uspostavu sistema odvojenog odlaganja otpada unutar Nacionalnog parka „Una“ .

Podršku Nacionalnom parku „Una“, odnosno zaštiti okoliša dao je i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice gdje je oblast zaštite okoliša uređena, te su svoja iskustva podijelili sa predstavnicima Nacionalnog parka „Una“.

Svjetski dan okoliša prilika je da se svi preispitamo koliko cijenimo svoje okruženje. Svijest građana treba da bude na višem nivou kako bi u naboljem svjetlu predstavili najmlađi park u Evropi i jedini takve vrste u Federaciji BiH, poruka je sa današnjeg sastanka.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *