Unsko-sanski kanton

U Cazinu je održana 12.tradicionalna “Cazinska paprikašijada”

By  | 

U organizaciji MZ Cazin, na cazinskom izletištu “Stovrela” održana je 12.tradicionalna “Cazinska paprikašijada”. Radi se o jedinstvenoj manifestaciji na ovim prostorima, nadaleko prepoznatljivoj, koja svake godine okupi veliki broj građana Cazina, ali i gostiju. Glavni dio manifestacije baziran je na takmičenje u pripravljanju paprikaša, koji je i ove godine ocjenjivao Stručni žiri u sastavu Muhamed Hadžić – Naser, Dino Pašić i Sead Keranović.

cazin paprikasijada 2015 -2

Učešće u kuhanju paprikaša uzelo je 25 ekipa, koje su pokazale zavidno kulinarsko umijeće. Prigodnim govorom manifestaciju je otvorio Sedin Šišić, predsjednik MZ Cazin, koji je svim prisutnima zaželio, da se što bolje provedu na ovoj “Paprikašijadi”. Na kraju je prvo mjesto osvojila “Pizzerija Grazija”, druga je bila ekipa “Bistro Lyon”, a treća “Union” Donja Koprivna. Najveselijom ekipom na takmičenju proglašena je “PU Cazin”, najbrojnija ekipa je “Limarija Beganović”, a ekipa sa najviše ženskih članova su “Planinari”. Sve ekipe dobile su pehare, priznanja i simbolične nagrade. U zabavnom dijelu programa prisutni su mogli pratiti nastup KUD -a “Hasan Mujezinović” sa raznim dobnim sekcijama, nastup muzičara Harija, te tradicionalno povlačenje konopca i trčanje u vrećama.

cazin paprikasijada 2015 -4

U trčanju u vrećama nagrade su osvojili Muhamed Memić u kategoriji seniori, dok su u dječjim kategorijama nagrađeni Ajlan Beganović, Kanita Husičić, Sara Selimović, Kada Badić i Asmir Jašić. U povlačenju konopca pobijedila je ekipa “Limarija Beganović”. Pored zahvalnica, svi su dobili i prigodne nagrade. Zanimljivo je, da su ovoj manifestaciji prisustvovala brojna udruženja, među kojim čak 13 planinarskih društava iz nekoliko bh. gradova, koji su prijatelji PD “Krajina” Cazin.

cazin paprikasijada 2015 -3

Na kraju manifestacjije prisutnima se obratio i načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević, koji čestitao MZ Cazin na još jednoj odličnoj organizaciji tradicionalne “Paprikašijade”, te se zahvalio mnogobrojnim posjetiteljima na učešću. Treba reći, da su u sklopu obilježavanja Dana bijelih traka, svim učesnicima i posjetiocima “Paprikašijade” dijeljene bijele trake u znak solidarisanja sa žrtvama iz Prijedora.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *