Unsko-sanski kanton

Skupština USK usvojila osnovu za izradu Prostornog plana USK

By  | 

Danas je zasjedala Skupština USK-a. Na dnevnom redu našli su se brojni izvještaji o radu i financijskom poslovanju ovdašnjih javnih ustanova, kao i informacije o vršnjačkom nasilju, maloljetničkoj delikvenciji, nasilju u porodici te o stanju u oblasti socijalne zaštite u prošloj 2014. godini.

Skupštinskim zastupnicima danas je trebalo više od tri sata da bi usvojili dnevni red, postavili poslanička pitanja i odobrili jedan od veoma važnih dokumenata za daljnji razvoj USK-a. Riječ je o usvajanju prostorne osnove za izradu prostornog plana Kantona u vremenskom periodu od 2012. – 2032. godine.

Prostornu osnovu sačinio je IPSA institut iz Sarajeva, čiji su predstavnici danas grafički prikazali sistemsko uređenje gradova, a na osnovu njihovih prirodnih, kulturnih,privrednih i drugih kretanja. Još je kazano i to da je dokument osvojio treće mjesto na međunarodnom takmičenju u Beogradu. Bihać bi njime bio obrazovni centar regije, Bosanska Krupa ekograd, Bosanski Petrovac grad šuma i zimskog turizma, Bužim grad ruralnog razvoja, Cazin grad poslovnih inkubacija, Ključ grad strateških ulaganja, Sanski Most grad vodnog bogatstva i Velika Kladuša grad privrednog razvoja. Iako je usvojen, o dokumentu su mnogi iznijeli vlastiti stav.

Bilo je oprečnih mišljenja oko navedenih prioriteta, a vezanih za mogućnost izgradnje mini hidrocentrala na ovdašnjim rijekama, korištenje šumskih resursa, unapređenje putne infrastrukture i uvezanosti gradova, carinske prijelaze i ostale navedene projekte, koji bi bili osnova razvoja prvenstveno lokalnih zajednica, a time i USK-a.

Zaključeno je da dokument predstavlja prvu fazu izrade prednacrta i nacrta za donošenje prostornog plana, te da će do tada, uz nezaobilazne javne rasprave, zasigurno doći do određenih izmjena i dopuna ovog zakonskog akta. Usvojen je i prijedlog zastupnika Sanela Mahića da se u dokument uvrste zaključci OV –a Sanski Most, a po pitanju zacrtanih planova. S dnevnog reda danas je povučena tačka koja se odnosi na izbor i imenovanja.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *