Unsko-sanski kanton

Cazin: KUD “Bajro Redžić” obilježio svoj peti rođendan

By  | 

Manifestacijom “Sevdah uz tihi šapat Une”, KUD “Bajro Redžić” iz cazinske MZ Polje, obilježio je petu godišnjicu svoga postojanja.Manifestacija je održana na platou ispred hotela Sedra, na samoj obali rijeke Une, a pored domaćina KUD –a “Bajro Redžić”, svojim nastupom obogatili su je: Ansambl “Bosnia Folk” iz Zenice, KUD “Liskovac” iz Cazina, KUD “Mladost” iz Bosanske Otoke i KUD “Hasan beg Bišćević” iz Bihaća.

Na samom početku proučena je Fatiha rahmetli Bajri Redžiću, vrsnom harmonikašu i interpretatoru sevdalinki, po kojem KUD i nosi naziv.

Dobrodošlicu prisutnima uputili su Mustafa Ružnić, predsjedavajući OV Cazin i član UO KUD –a “Bajro Redžić”, te načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević, koji je prigodnim govorom i proglasio ovu manifestaciju otvorenom.

Prisutni posjetioci imali su priliku uživati u prelijepom ambijentu i koreografijama, koje su izveli svi učesnici programa. Kako su mnogi istaknuli, program ih je oduševio i vratio u neka stara vremena, te učinio ovu večer nezaboravnom. Svi učesnici izveli su prelijepe koreografije, a poseban utisak na prisutne ostavio je nastup najmlađih članova KUD –a “Bajro Redžić”, te premijerni nastup starije grupe članica ovog KUD –a, koja se predstavila koreografijom “Cazinka”, koja bi mogla postati njen zaštitni znak.

Nastup svakog KUD –a nagrađen je velikim aplauzom, a nakon folklora, manifestaciju su interpretacijom sevdalinki obogatili pjevači Hasib Murtić Murta, te Bajrin sin i unuk -Sanel i Sanid Redžić. Odličan utisak ostavio je i nastup dueta Aleksandar Aca Krstić na fruli i Dinka Mujanovića na harmonici. U sklopu manifestacije, prisutni su mogli pogledati izložbu starina koju je pripremio KUD “Bajro Redžić”, kao i izložbu slika Emina Skomorca pod nazivom “Bosnom kroz gradove”.

KUD “Bajro Redžić”

KUD “Bajro Redžić” je osnovan u martu 2010.godine i nosi naziv po jednom od najpoznatijih Cazinjana rahmetli Bajri Redžiću, koji je cijeli život nastojao spasiti sevdalinku od zaborava. KUD ima oko 80 članova, predsjednik je Ismet Redžić, a koreograf Indira Kličić. Pored očuvanja i njegovanja izvorne i savremene kulture i tradicije Bošnjaka i ostalih naroda i narodnosti, članovi KUD -a sakupljaju i starine, te pripremaju stara I zaboravljenih jela. Uz to rade isto ono što je, između ostalog radio i rahmetli Bajro -njeguju i čuvaju od zaborava pjesmu sevdalinku.

Podsjetimo se interpretacija legendarnog Bajre Redžića:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *