Unsko-sanski kanton

Zasjedala Zakonodavno-pravna komisija Skupštine USK-a

By  | 

Uoči šeste redovne sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), jučer je održana sjednica Zakonodavno-pravne komisije. Između ostalog, članovi komisije usvojili su izvještaje o radu u prošloj i programe rada u ovoj godini Zavoda za javno zdravstvo USK i Lječilišta Gata, te Agencije za privatizaciju USK.

Podržani su i izvještaji o radu i financijskom poslovanju u prošloj godini Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, Službe za zapošljavanje USK, te ŠPD USK šume d.o.o Bosanska Krupa. Konstatirano je, ipak, da pomenuti materijali nisu urađeni u skladu s propisanom metodologijom, te usvojeno nekoliko zaključaka.

Članovi komisije nisu se mogli očitovati o ustavnom i zakonskom osnovu, te su zatražili od Vlade USK da materijale koje upućuje u skupštinsku proceduru nadopuni potrebnim odlukama.

Na sjednici je usvojen i Prijedlog plana zaštite okoliša u periodu 2014-2019. godina. Podržan je i prijedlog odgovora na zahtjev za zaštitu prava lokalne samouprave u vezi s Zakonom o prostornom uređenju i građenju, a riječ je o postupku koji je pokrenula Općina Velika Kladuša pred Ustavnim sudom FBIH. Stav komisije je da nije došlo do povrede prava Općine, jer je po Ustavu FBIH oblast prostornog uređenja u isključivoj nadležnosti kantona.

U konkretnom slučaju Zakon o prostornom uređenju i građenju daje mogućnost općinama da osnuju javne ustanove, poduzeća ili izradu planskih dokumenata povjere Zavodu za prostorno uređenje i planiranje USK.Ugovori koje zavod sklapa s općinama uvijek su ispod tržišne cijene i pokrivaju samo materijalne troškove. Ova organizacija, navedeno je, nije osnovana u cilju stjecanja dobiti već da zajedničkim sredstvima kantona i općina izrađuje projektne dokumente.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *