Unsko-sanski kanton

“Umjerenost kao metod suočavanja sa prošlošću s ciljem obnove pomirenja” – međunarodna konferencija na IPF-u

By  | 

Islamski pedagoški fakultet, u saradnji s Centrom za dijalog Vesatijja, organizirao je danas drugu konferenciju sa međunarodnim učešćem o temi „Umjerenost kao metod suočavanja sa prošlošću s ciljem obnove pomirenja“.

Konferencija je okupila eminentne stučnjake, predavače i ulemu Islamske zajednice, te predstavnike izvršne vlasti USK-a koji su ukazali na značaj srednjeg puta u pomirenju i obnovi suživota, te umjerenost kao vid borbe za opstanak manjina u multinacionalnim sredinama.

Cilj skupa je ukazati na potrebu tolerancije i razumijevanja među ljudima različitih nacija i religija, praštanja i umjerenosti u ovom burnom vremenu.

“Kada se o islamu svašta govori bitno je da muslimani pokažu pravo lice vjere i šta je to islam”, kazao je prof. dr. Fuad Sedić, dekan IPF-a.

U Centru za dijalog Vesatijja kažu kako imamo sreću da se na ovim prostorima islam tumači na umjeren način i da se prihvata bez nasilja i prisile.

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić je učesnicima skupa prenio svoja iskustva svjedočeći o torturama koje je tokom dva mjeseca 1992. pretpio u zloglasnom logoru Omarska kada je bio imam čaršijske džamije u Prijedoru.

Podršku organizaciji ove konferencije svojim dolaskom iskazao je u ime Vlade USK-a premijer Izudin Saračević.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *