Aktuelnosti

Sud BiH: Deset osoba optuženo za ratne zločine u Višegradu

By  | 

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu koja optužene: Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada Polugu, Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prenosi novinska agencija Patria.

U optužnici se navodi da su optuženi Luka Dragičević, kao komadant 2. podrinjske lake pješadijske brigade – Višegrad, Boban Inđić kao komandir Interventne čete iste brigade, Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić, Vuk Ratković i Mićo Jovičić kao pripadnici Interventne čete ili pripadnici I. čete I. bataljona, 2. podrinjske lake pješadijske brigade Višegrad, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, koji je trajao u periodu od juna 1992.godine do decembra 1995.godine, na području općina Rudo i Višegrad, između Vojske Republike Srpske i Armije Bosne i Hercegovine, postupali suprotno pravilima međunarodnog prava, kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije od 12.08.1949. godine.

Prema navodima optužnice, Luka Dragičević je naredio, a ostali osumnjičeni izvršili, da se prema civilnom nesrpskom stanovništvu vrši protivzakonito odvođenje i zatvaranje, nečovječna postupanja, nanošenje velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i ubistva, saopćeno je iz Suda BiH.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *