Aktuelnosti

Mektić i Borovac informisali zastupnike o događajima u Zvorniku i akciji hapšenja Bošnjaka u RS

By  | 

U nastavku sjednice PD PS BiH u toku rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, te o nedavnom privođenju ljudi na prostoru Republike Srpske prvo se obratio Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Ne bih se vraćao nazad objašnjavajući o tome kad je i ko na koju inicijativu pokrenuo jedan ili drugi zaključak u smislu izrade zaključaka, jer je određen broj zaključaka predlagao i ovaj Dom, a jedan dio i samo Vijeće ministara. Mi smo donijeli doređen broj zaključaka i ja ću se fokusirati na ove informacije u smislu da je prva informacija odnosila se na teroristički napad na PU Zvornik – kazao je Mektić.

On je napomenuo da Tužilaštvo BiH vodi istagu o terorističkom napadu na PU Zvornik.

– Sve oznake povjerljivosti su skinute s ovih dokumenta. Po mojoj ocjeni nije bilo ništa što ne bi moglo biti javno. Treba na jedan transparentinji način govoriti o terorizmu u BiH. Lično vezano za poziciju ministra trebam predložiti nekakav zaključak, jer u međuvremenu imamo vrlo intenzivne mjere posebno na regionalnom nivou. A, onda i na međunarodnom jer pripadamo globalnoj borbi protiv terorizma. Trebamo iskoristiti ove nemile događaje da pobijedimo terorizam i vratimo se našem tradicionalnom načinu života – kazao je Mektić.

On je ponovio da je Nerdin Ibrić ušao u PU Zvornik naoružan s jednom lovačkom puškom, poluautomatskom sačmaricom i pištoljem tetejac.

– On je bez ikakvog upozorenja uz povike Allahu ekber i psujući majku policajcima pucao iz neposredne blizine i ubio policajca. Kada je ušao u prostorije unutra je ranio dva policajca, a nakon toga je nastavio hodnikom psujući, vičući, galameći i pucajući iz pištolja. Bilo je još policajaca, ali nisu reagovali, ali kad je prošao na kraj hodnika iz dvorišta su se pojavila dva policajca, na koje je počeo da puca. Došlo je do razmjene vatre i tom prilikom napadač je ubijen – kazao je Mektić.

Tužilaštvo BiH je obaviješteno i došla su dva tužioca i specijalni tim SIPA-e.

– Bio sam u Zvorniku i prisustvovao dobrom dijelu uviđaja. Krvi je bilo svugdje, ali to je uobičajena stvar kod takvih vrsta zločina. Rekao sam još u tom momentu da su tužioci počeli na licu mjesta izdavati naredbe i dobijati usmene naredbe za pretres objekata na osnovu informacija koje su prikupljene prilikom samog vršenja uviđaja – istakao je Mektić.

Ministar je istakao i da su izvršeni i prtresi lica s kojima se Nerdić družio.

– Moram napomenuti da je u prtljažniku Ibrić imao i oružje za koje je imao oružani list, a i pištolj je bio registriran na njegovog polubrata – istakao je Mektić, kazavši da je oduzet niz različite opreme.

On je dodao da se u toku ove istrage treba utvrditi da li postoji finansijer, organizator i podstrekači na ovo gnusno djelo.

– Izuzeto je jako puno dokumentacije u smislu vještačenja. Čini mi se da je samo kod jedne osobe izuzeto osam telefona i naravno da treba jako puno vremena da se sve izvještači. Nama je jako bitno da dođemo do same pozadine ovog djela, da vidimo da li postoji organizacija koja podstiče na terorizam – istakao je Mektić.

Dalje je nastavio o kriminalističko-tužilačkoj istrazi Ruben, a vezano za sumnju da na prostoru RS-a postoje osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom.

– 6. maja 2015. po naredbi Specijalnog tužilštva, MUP-RS izvršio je pretres stanova na 32 lokacije u RS-u kojom prilikom su lišena 32 osumnjičena lica slobode. Nakon ispitivanja 16 lica je pušteno odmah na slobodu, dok su ostali privedeni u Specijalno tužilaštvo RS-a, a ono je nakon ispitivanja dostavilo prijedlog Sudu za određivanje pritvora za 16 osoba. Sudija je predložio Tužilaštvu pritvor za 8 osoba, a Sud u prvom stepenu je prihvatio 6 prijedloga za pritvor, a poslije po žalbi pritvor je ukinut za četiri osobe, tako da su dvije osobe ostale u pritvoru – kazao je Mektić.

Ministar je dodao da se prilikom hapšenja nisu narušavali zakoni RS-a i da su svim licima omogućena sva prava koja su ih sljedovala.

– Mi smo tražili određeni broj informacija i od drugih agencija i od OSA-e u kojoj su rekli da se određeni broj osoba koje su tretirane akcijom nalazi i pod nadzorom OSA-e kao lica koja nastupaju s nasilnim radikalizmom ili da se radi o osobama koje su naklonjene selefizmu – istakao je Mektić.

Svi pretresi su vršeni po ranijim saznanjima Specijalnog tužilaštva RS-a.

– I Ministarstvo za ljudska prava je sačinilo informaciju i ministrica će imati šta o tome da kaže. Želim da kažem da su sa stanovišta formalno pravnih akata ispunjeni svi uslovi. Postojala je naredba tužilaštva i policija je po tome postupala. Da li je bilo prekoračenja ovlaštenja i ugrožavanja ljudskih prava, ja sam predlagao VM, da otklonimo sve dileme i da nakon što se situacija toliko koliko smirila, da sve istražimo, ali da vidimo i pošaljemo informaciju VSTV-u i da ono utvrdi da li je tužilac koji je donosio naredbu da li je imao dovoljno osnovanih sumnji za izdavanje takve naredbe – istakao je Mektić.

On je dodao da ako je Dom saglasan da zaduži Ministarstvo da se napravi jedna informacija o svim terorističkim aktima u BiH i da onda se razgovara na najozbiljniji način o terorizmu i problemu koji ima BiH.

– Govorim o svim vrstama terorizma. Mi moramo priznati sebi samima da imamo problem terorizma, jer ćemo se tada najlakše opredijeliti i dati snažnu podršku agencijama u borbi protiv terorizma. Mi radimo strategiju za borbu protiv terorizma, ali moramo u borbu uključiti širu društvenu zajednicu i moramo ići u pravcu deradikalizacije u pravcu grupa koje to zagovaraju – istakao je Mektić.

IZVJEŠTAJ SEMIHE BOROVAC

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava BiH u svojoj informaciji kazala je da je ministar Mektić dao uvod i da je njihov izvještaj bio baziran na ugrožavanje ljudskih prava povratničke populacije.

– Uputili su zahtjev prema Specijalnom tužilaštvu RS-a i MUP-u RS sa aspekta sigurnosti i ugrožavanja ljudskih prava, da je došlo do zabrinutosti, straha. Istovremeno u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice došle su informacije iz više Medžlisa IZ u kojoj se navodi da su zabrinuti, zbog izvršenih hapšenja i pretresa, a posebno zbog činjenice da porodice onih koji su odvedeni nemaju informaciju gdje su odvedeni – kazala je Borovac.

Ona je dodala da se nakon toga obratio i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković i uputio apel javnosti.

– Posjetili smo Općinu Srebrenica i obavili razgovor s načelnikom kao i razgovor s Ramom Kadrićem (jedan od uhapšenih op.a.). Pričali smo s porodicom i komšijama i uvjerili se da su informacije koje su došle do nas istinite. Od 10 do 15 policajaca učestvovalo je u hapšenju jednog povratnika. Bilo je primjedbi da su pitanja bila usmjerena zašto majke nose šamije, zašto imaju članske kartice IZ BiH. Mještani Srebrenice i drugih područja bili su zabrinuti i naše Ministarstvo je zajedno s načelnikom osudilo svaki teroristički napad i sve što je u vezi s njim, ali se ljudska prava moraju poštivati – istakala je Borovac.

Ministrica je dodala da su dobili i informaciju MUP-a RS u kojoj se navodi da će sve informacije dobiti od Specijalnog tužilaštva RS.

– Oni su naveli da osumnjičeni koji su privedeni nisu imali pritužbi na ponašanje policajaca te da je akcija provedena u skladu sa zakonom. Kako je naše pitanje bilo drugačije koncipirano mi smo zaključili da nismo dobili konkretne informacije o utjecaju hapšenja na povratnike. Potvrđeno je da je došlo do straha među povratnicima i ministarstvo ukazaju na član 3. Evropske konvencije prema kojoj svako nastupanje organa mora biti u skladu sa poštivanjem ljudskog integriteta – napomenula je Borovac.

Ministarstvo za ljduska prava pozvalo je sve organizacije na području gdje je provedena akcija Ruben da urade sve za povećanje tolerancije i suživota.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *