Unsko-sanski kanton

Vodič za buduće studente Univerziteta u Bihaću

By  | 

Univerzitet u Bihaću je dio Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja i u toj ulozi nastoji djelovati u skladu s politikama i dokumentima Evropske Unije. Glavni izazov akademskom osoblju i studentima u vremenu velikih promjena predstavlja iznalaženje pravog odgovora na zahtjeve društva, nauke, obrazovanja i privrede – navodi se u uvodnoj riječi v.d. rektora Univerziteta u Bihaću prof. dr. Mirsada Veladžića, u “Brucoškom vodiču” koji je ovih dana promoviran budućim studentima Univerziteta u Bihaću.

Unsko-sanski kanton i grad Bihać baštine gotovo 40 godina tradicije visokog obrazovanja. U periodu od 1971. do 1975. godine u Bihaću je djelovala Viša tehnička škola Karlovac – Istureno odjeljenje Bihać. Viša tehnička škola Bihać – Mašinski odsjek, osnovana je i počinje sa radom 1975. godine kao sastavni dio Univerziteta u Banjaluci, a Tekstilni odsjek počinje sa radom 1979. godine. Viša ekonomska škola Bihać – Univerzitet u Banja Luci – Istureno odjeljenje Bihać, počinje sa radom 1979. godine. Viša tehnička škola Bihać, Drvno – industrijski odsjek, počinje sa radom 1991. godine. Pedagoška akademija Bihać osnovana je Odlukom Predsjedništva R BiH (Sl. list br. 23/93) od 18. 10. 1993. godine u okviru Univerziteta u Sarajevu. Islamska pedagoška akademija Bihać počinje sa radom i osnovana je odlukom Sabora Islamske zajednice u BiH od 23. 12. 1995. godine. Mašinski fakultet u Bihaću (Univerzitet u Sarajevu) formiran je i počinje sa radom 20. 12. 1995. godine. Univerzitet u Bihaću osnovala je Skupština Unsko – sanskog kantona 28.07. 1997. godine, a činili su ga: Mašinski fakultet, Islamska pedagoška akademija, Viša ekonomska škola i Pedagoška akademija.

Univerzitet u Bihaću danas je integrirana visokoškolska ustanova sa sedam članica, od čega je šest fakulteta, i to: Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet, Biotehnički fakultet, Islamski pedagoški fakultet, Ekonomski fakultet, i jedna visoka škola, tj. Visoka zdravstvena škola Bihać.

Fakulteti i visoka škola Univerziteta danas organizuju nastavu u dva ciklusa i to kroz sljedeće modele studiranja:
– Tehnički fakultet (4+1+3),
– Pravni fakultet (4+1+3),
– Biotehnički fakultet (4+1+3),
– Ekonomski fakultet (4+1+3),
– Pedagoški fakultet (4+1+3),
– Islamski pedagoški fakultet (4+1+3),
– Visoka zdravstvena škola (3+0).

Iskazano ECTS bodovima znači da studenti poslije:
– dodiplomskog trogodišnjeg studija stiču zvanje bachelora s prikupljenih 180 ECTS,
– dodiplomskog ĉetverogodišnjeg studija stiču zvanje bachelora s prikupljenih 240 ECTS,
– postdiplomskih studija stiču zvanje magistra s prikupljenih 300 ECTS i
– doktorskih studija stiču zvanje doktora nauka s prikupljenih 480 ECTS.

Detaljne informacije o pojedinim fakultetima i studijskim programima brucoši mogu pročitati u “Brucoškom vodiču” koji je dostupan na web stranici Univerziteta u Bihaću.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *