Aktuelnosti

Uživo: Za zamjenika predsjednika SDA izabran Adil Osmanović, manji incident na kongresu!

By  | 

Na Kongresu SDA stranke, koji je u toku, a održava se u sportskoj dvorani Zetra u Sarajevu, nakon što je za predsjednika SDA stranke izabran Bakir Izetbegović, delegati su pristupili izboru zamjenika predsjednika SDA, a kandidati su bili Adil Osmanović i Mihnet Okić. Nezvanično, prije objave zvaničnih rezultata saznajemo da je za zamjenika predsjednika SDA izabran Adil Osmanović koji je osvojio 574 glasa. Mihnet Okić je skupio 134 glasa, dok je bilo devet nevažećih listića.

Inače, Osmanović je funkciju potpredsjednika obavljao u mandatnom periodu od 2009. do 2013. Na Konvenciji SDA iz 2013. ponovo je imenovan je za potpredsjednika SDA, a trenutno obavlja funkciju ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH.

Osam potpredsjednika stranke bira se s liste od 14 imena: Šefik Džaferović, Halid Genjac, Safet Softić, Asim Sarajlić, Denis Zvizdić, Edin Ramić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Ramiz Salkić, Husejin Smajlović, Refik Lendo, Mirsad Kukić, Sadik Ahmetović i Senad Šepić. Još se iščekuju rezultati glasanja.

Nešto prije 22:00 sata, Internet korisnici koji prate kongres online na http://sda.ba/home/sda.html, svjedočili su manjem incidentu, kada je jedna od učesnica na oficijalni mikrofon čiji ton se prenosi online, rekla da postoje veći problemi u izbornom procesu, da biranje vrše osobe koje nisu na spisku, da nema promatrača i da je pozvano osiguranje koje ne dozvoljava čak ni kandidatima da prisustvuju izbornom procesu. Kamera nije prikazala osobu koja je iznjela ove teške optužbe, a kada je neko od prisutnih u sali upitao ko je ona, odgovorila je, “ja sam član SDA stranke”. Par minuta nakon ovoga, prekinut je online prijenos na stranici http://sda.ba/home/sda.html .

Par minuta nakon ovoga, Dnevni Avaz objavio je informaciju da je tokom brojanja glasova za zamjenika i potpredsjednike SDA večeras je u Zetri došlo do incidenta. Naime, grupa od nekoliko desetina delegata predvođenih Mirsadom Kukićem, koji je bio jedan od kandidata, okružila je članove Izborne komisije, prenosi Avazov dopisnik.

incident sda kongres-718x446

Uzvikivali su “šta muljate”, “tražit ćemo da se sve poništi”, tvrdeći da su “glasali za jedne, a biraju se drugi”. Kako su se mogli uvjeriti novinari na licu mjesta, dio delegata je tražio da se napravi posebna grupa za nadzor brojanja. Jedna od članica je izašla za govornicu i upozorila da se ne dozvoljava posmatračima da se uvjere u regularnost brojanja glasova za potpredsjednike i zamjenika. – Ovo je neregularno, članovi komisije imaju olovke i dopisuju na listiće imena kandidata – kazao je Kukić za “Avaz”.

incident sda kongres2

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *