Aktuelnosti

Predsjednik F BIH susreo se sa gradonačelnikom Bihaća i premijerom USK-a

By  | 

U sklopu posjete gradu Bihaću i Unsko-sanskom kantonu, Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine razgovarao je danas sa Emdžadom Galijaševićem, gradonačelnikom Bihaća, Izudinom Saračevićem, premijerom USK-a i Romanom Jurićem, predsjedavajućim Gradskog vijeća.

Kako je istakao gradonačelnik Galijašević, grad Bihać i USK-a očekuju od nove federalne vlasti daleko veću podršku u realizaciji infrastrukturnih projekata, te podršku u oblasti poljoprivrede i turizma, oblasti koje bi, dodaje, trebale biti okosnice razvoja USK-a.

“Za grad Bihać je od strateške važnosti da u naredne četiri godine ostvari daleko bolju saradnju sa federalnim vlastima nego što je ona bila protekle četiri godine. Zbog toga veliko hvala predsjedniku Čavari na posjeti našem gradu i spremnosti da pomogne sve naše projekte. Tu mislim na projekt KFW vrijedan skoro 50 miliona KM, modernizaciju cestovnih pravaca vrijednu skoro 27 miliona eura i veću podršku poljoprivrednoj proizvodnji sa akcentom na povećanje proizvodnje mlijeka“, kazao je gradonačelnik Galijašević.

Da će grad Bihać imati podršku predsjednika F BiH istakao je i Roman Jurić, predsjedavajući GV Bihać, kazavši da ga raduje spremnost predsjednika Čavare da u okviru svojih ustavnih ovlasti otvori raspravu o izmjenama Zakona o raspodjeli javnih prihoda u korist lokalnih zajednica.

“I moja današnja posjeta Bihaću potvrda je da ću kao predsjednik F BiH učiniti sve da svaki dio F BiH osjeti federalnu vlast kao jednu odgovornu vlast koja želi iskoristiti sve potencijale ove zemlje za razvoj. Iz informacija koje sam dobio od gradonačelnika i premijera, uvjeren sam da i ovaj dio F BiH ima kapacitete za razvoj i da se oni moraju zajedno sa svim nivoima vlasti iskoristiti”, kazao je predsjednik F BiH.

Zadovoljstvo današnjom posjetom predsjednika F BiH izrazio je i Izudin Saračević, premijer USK-a, kazavši da je predsjednika F BiH upoznao sa aktuelnom situacijom u našem kantonu sa akcentom na započete reforme koje za cilj imaju stabilizaciju kantonalnog budžeta.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *