Unsko-sanski kanton

Zasjedale skupštinske komisije za sigurnost i prostorno uređenje

By  | 

Zasjedale su Skupštinske komisije – za sigurnost te za prostorno uređenje. Pred Komisijom za sigurnost našle su se informacije o vršnjačkom nasilju, maloljetničkoj delikvenicji i nasilju u porodici,dok je Komisija za prostorno uređenje usvojila prijedloge vezane za prostornu osnovu prostornog plana i zaštitu okoliša USK.

Stanje sigurnosti u USK-u na zadovoljavajućem je nivou, zaključak je predočen u informacijama kantonalnog MUP-a. Međutim, prikupljeni podaci govore da su na našem Kantonu prisutni i vršnjačko nasilje u školama i maloljetnička delikvencija i nasilje u porodici. Ove pojave najviše su prisutne u Bihaću i Velikoj Kladuši, dok je u Bosanskom Petrovcu stanje izuzetno pohvalno. Kod vršnjačkog nasilja u školama, kako je kazano, pojedini slučajevi rješavaju se bez policijske intervencije, unutar same obrazovne ustanove i u centrima za socijalni rad, dok se određen broj njih uopće ne prijavljuje, tako da počinilac krivičnih djela ostaje nekažnjen.

Kada je maloljetnička delikvencija u pitanju, ovdje se bilježi pad starijih delikvenata, ali se povećava broj maloljetnih povratnika. Za takvo stanje najodgovorniji je,tvrde, izostanak roditeljske brige. Prisutni su imovinski delikti,teške krađe,razbojništvo, ubojstvo,korištenje opojnih droga, napad na službeno lice, krivotvorenje službenih dokumenata te narušavanje sigurnosti u saobraćaju. Nažalost, konstatirano je da policija nema adekvatne prostorije za rad s maloljetnicima.

Sa slučajevima nasilja u porodici,na žalost, policija se susreće kada su već prisutne njihove posljedice, kazano je danas. Mnogi skrivaju nasilje iz straha ili sramote, ali je svijest o ovoj negativnoj pojavi u društvu u porastu. Komisija za prostorno uređenje i zaštitu okoliša usvojila je danas prijedloge koji se odnose na prostornu osnovu prostornog plana USK za period 2012 – 2032. te plan zaštite okoliša Kantona za 2014-2019. godinu.komisija-za-budzet-usk

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *