Unsko-sanski kanton

U Bosanskom Petrovacu obilježen dan općine

By  | 

U Bosanskom Petrovcu danas je prigodnim aktivnostima obilježen 25. maj, Dan općine. Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je rezimirano do sada urađeno, te izneseni planovi za naredni period. Dodjela najviših općinskih priznanja je izostala, zbog gotovo tromjesečne blokade u radu Vijeća, tako da nije bilo vremena da se ona pripremi.

Na današnji dan 1942. godine, u Drugom svjetskom ratu, oslobođen je Bosanski Petrovac, koji je postao centar oslobođene partizanske teritorije. Razlog je to zbog kojeg se ovaj datum slavi kao Dan općine. Na njegovu bogatu historiju u svom obraćanju, danas je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, podsjetio zamjenik predsjedavajućeg Haris Mešić.

Općinski načelnik Zlatko Hujić osvrnuo se na do sada urađeno i iznio planove za naredni period, te govorio o aktuelnom stanju danas u Bosanskom Petrovcu, s akcentom na njegovu multietničnost i suživot.

U ime Vlade i premijera USK-a, prisutnima se obratio ministar unutrašnjih poslova Senad Kljajić, koji je kazao da ga Bosanski Petrovac danas podsjeća u stvari na Bosnu i Hercegovinu u malom.

Premijerno je prikazan i dokumentarni film o Bosanskom Petrovcu, te upriličen prigodan kulturno-zabavni program učenika i najmlađih Petrovčana. Uslijedila je zakuska, a i ovaj rođendan nije mogao proći bez torte.

Potom je istim povodom, svečano pušten u rad rezervoar vode u Poslovnoj zoni Gorinčani, namijenjen za opskrbu poslovnih objekata sa dovoljnom jačinom pritiska potrebnog za rad njihovih pogona. U njegovu izgradnju uloženo je 100.000 KM, a sredstva su osigurali Općina i Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *