Aktuelnosti

Iz Udbine kod Bihaća prvi letovi u svemir 2025. godine?

By  | 

Projekt “Iz Udbine u svemir” najavljuje prve letove 2025. godine, a Švicarci za početak ulažu milion i po eura u svemirsku stanicu u Lici. – Prvi letovi bili bi ZEROG letovi, oni s nultom gravitacijom. Tu je zapravo riječ osimulaciji bestežinskog stanja zrakoplovima koji bi se digli na određenu visinu i onda određeno vrijeme ponirali. Prvi takav let neće biti iz Udbine nego sa zagrebačke zračne luke Pleso i to 12. i 13. maj sljedeće godine.

Iz udbinske svemirske luke lansirali bi i satelite, a konačan cilj bio bi prijevoz putnika i tereta na velike udaljenosti. Podorbitalne letjelice bez ljudi već su testirane i spremne za letenje, ali one s ljudskom posadom planiraju se za poslije 2025. godine. Letjet će međukontinentalni letovi na četiri do pet maha, što je brzina od kilometra i pol u sekundi. Tako bismo do Australije došli za sat i pol leta – kazao je u subotu Slobodan Bosanac. On je kao upravnik ureda firme Swiss Space System (S3) Croatia predstavio projekt Iz Udbine u Svemir u Kulturno-informativnom centru Nikola Tesla u Udbini.

Švicarska firma, koja namjerava uložiti privatni kapital u svemirsku postaju u Lici, trebat će milion i po eura za početnu fazu gradnje. U svemirskom centru u Udbini dizajnirali bi se i sklapali mali sateliti. Udbinu su izabrali prije svega zato što se na svjetlosnoj karti Evrope nalazi u zacrnjenom području, bez svjetlosnog zagađenja, zato što nad njom nema isprepletene mreže avionskih ruta pa mogu polijetati kad im padne na pamet, zbog prekrasne prirode u središtu nekoliko nacionalnih parkova, dobre prometne povezanosti, povoljnih klimatskih uvjeta i velike mogućnosti širenja u budućnosti. Firma S3 smatra da ima mnogo jeftiniju varijantu polijetanja u orbitu od onih raketnih, koje sa sobom nose velike količine kisika i goriva te odbacuju potrošene spremnike u fazama. Ljude najčešće brine utjecaj na okoliš, odnosno hoće li biti kakvog zračenja, kemijskih spojeva u prirodi ili radioaktivnosti.

Bosanac tvrdi da će najveće zagađenje biti ono bukom, ali da letovi u orbitu ipak neće biti tako česti da bi ljude mogli iritirati. Pistu bi i MORH koristio za svoje treninge, prenosi portal “24 sata hr.”.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *