Unsko-sanski kanton

Pojačana kontrola saobraćaja u USK

By  | 

Pored pješaka, motociklisti i vozači mopeda su najrizičniji učesnici u saobraćaju, pokazuju statistički podaci. Razlog tome je činjenica što se velik broj njih ne pridržava pravila, od korištenja zaštitne kacige, do poštivanja saobraćajnih propisa.

Iz tog razloga, policijski službenici Uprave policije MUP-a USK vrše pojačane akcije u kontroli saobraćaja, s posebnim akcentom na preventivno djelovanje prema vozačima ove kategorije vozila.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a, pet najčešćih prekršaja motociklista su prebrza vožnja, kršenje saobraćajnih pravila, nenošenje kacige te upravljanje bez vozačke dozvole.

„Pripadnici policije prilikom kontrole, posebnu pažnju obraćaju na registraciju i tehničku ispravnost vozila“, ističe Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK-a i dodaje da pojedini vozači odnosno vlasnici mopeda nisu ni upoznati s načinom registracije navedenih vozila ili pogrešno tumače propise.

Podsjeća da mopedi podliježu prvoj registraciji i obavezama kao i sva druga vozila, a svake naredne godine obaveza vlasnika je da produži polisu osiguranja, izvrši tehnički pregled i preuzme stiker naljepnicu na MUP-ovim lokacijama za izdavanje dokumenata.

Iz MUP USK-a apeluju na vozače i sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonom popisane obaveze.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *