Tehnologija

Elon Musk je novi Steve Jobs

By  | 

Gotovo je nevjerojatno na koliko načina se mogu povlačiti paralele i poveznice između karizmatičnog Steve Jobsa i Elona Muska, šefa Tesle i SpaceX-a. Kada je umro Jobs svi smo mislili kako se dugo neće u tehnološkom svijetu pojaviti itko dostojan da se može uspoređivati s gazdom Apple, koji je godinama bio miljenik medija i pravi celebrity poslovnog svijeta. Ali izgleda da smo daleko brže dobili “nasljednika” nego li smo se tome nadali.

Evo, kada samo pogledamo zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci, ima toliko toga Jobsovskog u Musku, da je to nevjerojatno. Nedavno je predstavio sasvim novi proizvod, Powerwall, baterije za pohranu viška energije u kućanstvima i industriji. Koncept, dizajn, način predstavljanja i povezivanja s onim što Tesla već radi, polučio je instantni uspjeh i u samo par tjedana zaprimljeno je 38.000 prednarudžbi, a da bi proizveli toliku količinu baterija treba im godinu dana! Očito će Musk s Powerwallom usmjeriti cijelu industriju koja se bavi opremom za pohranu energije u jednom novom smjeru. On i njegovi suradnici kreirali su novi proizvod za koji evidentno postoji neočekivano veliki interes, pa će ga sada vrlo vjerojatno početi oponašati i razni drugi proizvođači, a imat će i utjecaja na način korištenja električne energije u budućnosti.

Ipak, da bi Musk bio usporediv s osobujnim Jobsom, od krucijalne važnosti je bilo doznati da se, u karakternom smislu, radi o radoholičaru lišenom bilo kakve empatije prema suradnicima, dapače – pravom bešćutnom gadu. Kažu tako upućeni kolege u tračerski raspoloženim medijima da Musk zna raditi i pod 20 sati dnevno, radnim danima i vikendom, a onda isto to očekuje i od svojih zaposlenika, pri tome ne suzdržavajući se od javnih kritika i prozivki onih koji ga razočaraju. Priča se i da je vrlo neugodan dok intervjuira kandidate za zaposlenje (navodno je pri zapošljavanju u kompaniji SpaceX preko tisuću kandidata osobno ispitivao), drži se nezainteresirano i kao da ni ne sluša što oni pričaju, paralelno radeći nešto sasvim drugo. A vrhunac je, zamislite, postavljanje aspirantima na zaposlenje, ove zagonetke:

Stojiš na površini Zemlje. Hodaš jednu milju južno, jednu milju zapadno, i jednu milju sjeverno. Završio si točno gdje si i počeo. Gdje se nalaziš?

Malo čudno zvuči da bi baš svima postavio istu zagonetku, ali dobro, nje bitno, zanimljivo je za prepričavanje! I nije baš da bismo ga zbog zainteresiranosti za zagonetke smatrali teškom i neugodnom osobom (čak nam to djeluje simpatično), ali prenosimo što drugi kažu za njega. Teško je razlučiti koliko u svemu ima istine, a koliko medijskog napuhavanja ili nekog marketinškog plana, ali svi imaju u tome neki svoj interes.

Prema pojedinim citatima iz nove knjige o Musku koju piše Ashlee Vance, u jednom trenutku je postojala dilema – koju kompaniju prepustiti bankrotu, Teslu ili SpaceX, jer nije bilo moguće više istovremeno financirati njihov razvoj. Ali Musk nije pokleknuo, odlučio je da obje nastave s radom, tražio je novce na sve strane, a na koncu je spas pronašao u ugovoru s NASA-om (vrijednosti 1,6 milijardi dolara). Sve se to događalo prije sedam godina.

U knjizi će se moći pročitati i kako je u isto vrijeme dok je muku mučio s novcima, Musk je prolazio kroz vrlo stresan razvod od prve supruge, što ga je također koštalo, kako financijski, tako i puno živaca jer je bilo javnog prepucavanja i svađanja, što ga je izluđivalo. Inače, s tom suprugom ima petero djece…

Poslije se ženio još jednom, pa se razveo i onda opet oženio s tom istom ženom (lijepom britanskom glumicom Talulah Riley), da bi se i po drugi put razveo krajem prošle godine.

Već i u ovakvom letimičnom pregledu skupilo se sasvim dosta dokaza da se radi o genijalnom vizonaru, uspješnom poslovnom čovjeku i teškoj osobi s groznim karakterom, jednom riječju – preslici Stevea Jobsa! Pred Muskom je još puno prilika da se dokaže i pokaže kao nova vodeća zvijezda poslovno-tehnološkog svijeta, na zadovoljstvo medija, svoje osobno, pa i publike jer – svijet voli pobjednike!

Izvor: Bug

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *