Aktuelnosti

Bihać izgubio čak 75 posto vakufske imovine, građanima će neko to morati vratiti

By  | 

U gradu Bihaću oduzeto je čak 75 posto vakufske imovine u posljednjih nekoliko decenija, a država do danas ne radi skoro ništa kako bi vratila imovinu koju su dobrotvori ostavili na korištenje svim građanima Bihaća, piše bh. novinska agecnija Patria. Slična situacija je i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

U knjizi „Bihaćki vakufi – od 1878. do 2014. godine“, autora Suada Mahmutovića, promovisana u Bošnjačkom institutu u Sarajevu u petak, navodi se kako je Bihać ranije imao više od četiri miliona kvadratnih metara vakufske imovine, a danas je to tek nešto više od milion kvadratnih metara.

suad-mahmutovic

Autor napominje da se ovi poražavajući podaci moraju ispraviti odnosno građanima se mora vratiti imovina koju su im vakifi ostavili na korištenje.

Vakufi su odigrali znajačnu ulogu u razvoju bh. društva. Mnogo gradovi u zemlji nastali su upravo kao vakufnama plemenitih ljudi, pa i sam Bihać je dobrim dijelom nastao na vakufskoj imovini.

Knjiga „Bihaćki vakufi – od 1878. do 2014.“ upravo ima zadatak, kaže njen autor, da prikaže šta je bilo sa bihaćkim vakufima u ovom vremenskom razdoblju, odnosno kako su vakufi nastajali te kako su nestajali nakon toga.

Zanimljiva knjiga promovisana je u okviru manifestacije „Dani vakufa 2015“. Promotori su, osim autora, bili muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković, dr. Senaid Zajimović, profesor Senad Ćeman i Meho Šljivo, piše NAP.

Inače, Sarajevo će biti domaćin 7. međunarodnog foruma o vakufsko pravnim pitanjima od 27. do 29. maja 2015. godine u hotelu Bristol.

Domaćini dosadašnjih šest foruma o vakufsko pravnim pitanjima bili su Kuvajt, Maroko, Turska, Malezija i Katar. Učesnici ovog međunarodnog foruma bit će više od sedamdeset uglednih gostiju i eksperata za vakufsko pravna pitanja iz svih dijelova svijeta.

Pokrovitelj Foruma je člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Islamska zajednica u BiH, Generalni sekretarijat za vakufe države Kuvajt, Islamski instituta za istraživanje i edukaciju Kraljevine Saudijske Arabije i Islamska banka za razvoj iz Džide, piše Patria.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *