Unsko-sanski kanton

Bihaćka tvrđava Sokolac uskoro u novom ruhu s noćnim osvjetljenjem

By  | 

U sklopu projekta “Održivo upravljanje turizmom jadranske baštine – HERA” koji financira Europska unija, a sufinanciraju Vlada Unsko-sanske županije i Gradska uprava Bihaća, predstavnici Razvojne agencije i Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USŽ-a, Vlade i Gradske uprave Bihaća, s izvođačem radova, obišli su radove na sanaciji pristupne ceste pred početak restauracije zidina srednjovjekovne utvrde Sokolac.

Prekogranični projekt

Radnici sarajevskoga poduzeća “Neimar” su prije početka samih restauratorskih radova na zidinama srednjovjekovne utvrde Sokolac sanirali pristupnu makadamsku cestu koja vodi do nje. Uz ravnatelje Razvojne agencije USŽ-a i Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USŽ-a Eldina Begića i Amira Kadića te savjetnika gradonačelnika Bihaća Adnana Kulenovića, otvaranje radova na Starome gradu Sokolac obišao je i ministar građenja, prostornoga uređenja i zaštite okoliša u Vladi USŽ-a Tahir Nuhić. Razvojna agencija USŽ-a ovaj prekogranični projekt provodi zajedno s 18 partnera iz osam zemalja jadranske regije. Eldin Begić, v.d. ravnatelja Razvojne agencije USŽ-a, kaže kako će u okviru projekta “HERA” biti restaurirane zidine. Na Stari grad bit će dovedene struja i voda kako bi se mogao izgraditi i ugostiteljski objekt, kako bi se izgradila nužna turistička infrastruktura. “Osim same rekonstrukcije Staroga grada, iznimno je značajno što ćemo sa svim partnerima kreirati zajedničku turističku ponudu”, kaže Begić.

Obogatiti turističku ponudu

U Gradskoj upravi Bihaća drže kako će restaurirana srednjovjekovna utvrda Sokolac značajno obogatiti kulturnu ponudu i doprinijeti razvoju kulturnog turizma. Adnan Kulenović, savjetnik gradonačelnika Bihaća, kaže kako je Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom od prvog dana aktivno i na praktičan način uključena u ovaj projekt.

“Do sada smo sudjelovali u pripremljenim radovima čišćenja ove lokacije, sufinancirali izradu glavnoga projekta konzervatorsko-restauratorskih radova, a koji su prethodili izradi tenderske dokumentacije i konačnom odabiru izvođača radova”, kaže Kulenović i dodaje kako je Gradska uprava financirala i geodetska snimanja pristupnih cesta od urbanoga dijela MZ-a Sokolac do same kule staroga grada i izdala urbanističku suglasnost i građevinsku dozvolu.

Prva faza restauratorskih i konzervatorskih radova bi trebala biti okončana za tri mjeseca. Pristup i položaj same utvrde iziskuje zahtjevan rad i mnogo sredstava. Zidine su u derutnom stanju, ali će unatoč tomu, izvođači radova, koji su za EU uspješno obnovili i stari grad u Stocu, učinkovito odgovoriti i ovoj zadaći koju je pred njih postavio investitor.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *