Unsko-sanski kanton

U Bihaću održan seminar o arbitražnom rješavanju sporova

By  | 

U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona u Bihaću danas (20.05.2015.g.) je održan seminar “Arbitražno rješavanje sporova”. Seminar su zajednički organizirali Privredna komora unsko-sanskog kantona, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Ecos Institut za edukaciju. Cilj seminara bio je upoznati privredne subjetke s arbitražnim načinom rješavanja sporova – vansudskom metodom rješavanja sporova koja je sigurna, brza, efektivna i efikasna alternativa sudskom rješavanju sporova. Poseban akcent na današnjem predavanju stavljen je na arbitražne klauzule i prednosti arbitražnog postuka u odnosu na sudski postupak.

Prisutne polaznike, njih 30 (trideset) s arbitražom kao modusom alternativnog rješavanja sporova, upoznao je prof.dr. Genc Trnavci, predavač na ovom seminaru, inače profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću, ad hoc sudija na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, arbitar pri Arbitražnom sudu Vanjskotrgovinske komore BiH, te gostujući profesor na Univerzitu u Passau u Njemačkoj i Fulbright-ov profesor u SAD.

Polaznici seminara bili su uglavnom osobe pravne struke u čijoj je djelatnosti vođenje pregovora i sklapanje ugovora s drugim pravnim ili fizičkim osobama, a kojima se, između ostalog, reguliraju i mogući načini rješavanja eventualnih sporova proizašlih iz ili temeljem zaključenih ugovora.

Polaznike je prije početka seminara uvodnim obraćanjem pozdravio prof.dr. Duljko Hasić, direktor ECOS Instituta za edukaciju pri Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, a na kraju seminara svim polaznicima je uručio potvrde o sudjelovanju, te pozvao na naredne edukacije koje planiraju u ECOS-u, VTK i PK USK.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *