Unsko-sanski kanton

Ekonomski fakultet Bihać: Mladi sami žele kreirati svoju budućnost

By  | 

Ekonomski fakultet u Bihaću u saradnji sa Kantonalnom i univerzitetskom bibliotekom organizirao je predavanje za studente koji su zainteresirani za kreiranje sopstvenih projekata. Predavači na veoma interesantnom i aktuelnom predavanju nazvanom „Mi sami kreiramo svoju budućnost“ bili su upravo mladi koji se smatraju odgovornima za promjene u svojoj zemlji.

Studenti četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Bihaću kroz različite prezentacije skrenuli su pažnju svojim mlađim kolegama na ono šta ih čeka nakon završetka fakulteta i dali im korisne savjete o kreiranju vlastitog biznisa i zahtjevima današnjeg tržišta rada. Apsolventi su kroz zanimljive prezentacije skrenuli pažnju na prepreke pri pokretanju vlastitog biznisa, savjete kako ih prevazići, te mogućnosti finansiranja projekata kroz programe EU.

Svjesni činjenice da je u BiH blizu 60% mladih nezaposleno, ne žele gubiti vrijeme na analiziranje poznatih problema nego raditi na njihovom rješavanju. Tema o kojoj se nevoljko priča, odlazak za poslom u inostranstvo, mladima je realnost u kojoj ih se svaki dan sve više odlučuje na taj korak. Međutim, optimizam vraćaju mladi koji pored teoretskog znanja o ekonomiji imaju ideje, i što je najvažnije žele se boriti za bolje sutra u BiH.

Da su mladi puni ideja najbolje znaju njihovi profesori, koji im organizacijom ovih vannastavnih predavanja žele pomoći da aktivno rade na realizaciji svojih poslovnih planova.

S obzirom na veliki interes za predavanje, studenti su pokazali da su otvoreni za diskusiju o problemima s kojima se susreću u pronalasku posla. Ovo je dobar način da se mladi informišu o stvarnom putu koji ih čeka nakon diplome, zato u narednom periodu, slažu se i studenti i profesori, ovakva i slična predavanja trebaju se organizirati češće.

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bihaću je u toku i realizacija projekta pod nazivom: Učimo od izvrsnih. Prema riječima voditelja projekta, mr.sc. Elvire Ćatić-Kajtazović, ideja projekta je nastala iz želje da se studentima omogući da uče kroz praktične primjere i dodatno razvijaju svoje kompetencije.

U okviru navedenog projekta, studenti prve godine Ekonomskog fakulteta su obavili stručnu posjetu preduzeću KRUPA KABINE (članici talijanske grupe SIAC). Realizaciju ove posjete podržalo je udruženje diplomiranih studenata UG Ekonomist, koji podržavaju ovakve projekte Ekonomskog fakulteta u cilju praktične edukacije svojih mlađih kolega. Izuzetno ljubazan i profesionalan menadžment preduzeća KRUPA KABINE pokazao se kao vrhunski i strpljiv domaćin.

Nakon što je upoznao studente o nastanku, razvoju, proizvodima i postojećim tržištima preduzeća, generalni direktor gospodin Mauro Medici, je održao i predavanje na temu: značaj i uloga menadžera. Nakon odličnog predavanja, isti je strpljivo odgovarao na sva pitanja oduševljenih studenata. Predavanje je održala i Aida Fojnica, menadžer za ljudske resurse, dajući poseban osvrt upravo na značaj zaposlenih za uspjeh preduzeća. S velikim žarom je pričala o Bosni i Hercegovini, što se posebno dojmilo studente Ekonomskog fakulteta. Poslije predavanja studenti su posjetili proizvodni pogon ovog preduzeća, gdje im je objašnjen cijelokupan proces proizvodnje.

Uspjeh ove posjete vidljiv je i u izjavama studenata:

Adila Felić: „Kada od nekog ko je na vrhu jednog tako “gigantskog” preduzeća, koje uspješno posluje širom svijeta, čujete sve ovo, ostanete oduševljeni, motivirani i radoznali. Naime, gospodin direktor nam je govorio “o tajni uspjeha”. Da bismo uspjeli potrebna su odricanja. Potrebna je borba. Bitno je naučiti biti dobar u onom što radimo. Trebamo dati maksimum. Trebamo “gurati” preko granica norme. Trebamo biti inovativni. Tržište je ogromno i konkurencija je velika. Stoga moramo razmišljati kako biti bolji. Uvijek trebamo željeti i raditi još borbenije. Cijeli život trebamo širiti svoje znanje. Put je težak, naporan i trnovit. Koračajmo korak po korak, a ne preskačimo stepenice. Ne smijemo odustati, jer mora doći pravi trenutak kad ćemo se baš MI naći na pravom mjestu i tad pokazati ono što umijemo i naravno učiti i dalje.“

Safić Emina: „Najbolje savjete može uputiti neko ko je prošao sve ono što mi, koji smo na početku puta, tek trebamo ostvariti. Za mene je danas bila velika motivacija vidjeti uspjeh pojedinca postignut kroz rad na sebi i usavršavanju sebe. Takva osoba je veliki plus za svaku sredinu i tim u kojem se nađe.“

Pajazetović Emil: ”Posjeta preduzeću KRUPA KABINE d.o.o. je bila prvenstveno jedno inspirativno iskustvo, koje je (pored ostalog) imalo za cilj da nas motiviše da uložimo više truda i rada u našu budućnost i obrazovanje. Uvjeren sam da su naši domaćini samim gostoprimstvom i stručnim odnosom prema nama, promjenili percepciju i stavove mnogih nas o potencijalnoj karijeri naše budućnosti kao diplomiranih ekonomista u Bosni i Hercegovini.”

Kantarević Adnan: „Posjeta preduzeću KRUPA KABINE i prezentacija koju je priredio direktor preduzeća, mi je pomogla da shvatim šta je to sve potrebno da se postane uspješan menadžer, da je potrebna požrtvovanost, naporan rad, i da nekad treba raditi poslove i ispod svoje “časti” kako bi jednog dana mogao doći do svog cilja.“

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *