Unsko-sanski kanton

Centralna manifestacija Dana rijeke Une održana na Štrbačkom buku

By  | 

Aktivnosti na obilježavanju Dana rijeke Une nastavljeni su i danas. Centralna manifestacija i promocija aktivnosti Nacionalnog parka Una održala se danas na Štrbačkom buku. Pored predstavnika NP Una i članova Društva Unski smaragdi na Štrbačkom buku bili su i učenici Umjetničke škole koji su u okviru 60 godina svog djelovanja dali i svoj doprinos koncertom “Uni za ljubav”.

Na današnji dan, prije 30 godina, osnovani su Unski smargadi, društvo za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une.

bosko marjanovic marjan osnivac unskih smaragda

Boško Marjanovic Marjan osnivač Unskih smaragda

“U srcu NP Una već treću godinu zaredom proslavljamo svoj rođendan, slaveći ljepotu rijeke Une”, kazala je Mejasa Dupanović, predsjednica Unskih smaragda.

Prije tri godine ozvaničen je i rad Nacionalnog parka Una kao najmlađeg i jedinog u F BiH, koji svakodnevno dobija pohvale za rad, podsjeća direktor Nacionalnog parka Amarildo Mulić. Proslavi je kao gost prisustvovao i Leon Kebe, voditelj WWF-ova projekta “Parkovi Dinarskog luka”.

Bila je ovo prilika da brojni uzvanici na Štrbačkom buku prisustvuju i proslavi 60 godina postojanja Umjetničke škole. Učenici su ih počastili svojim izvedbama.

Svoj doprinos Danu rijeke Une dalo je i više od stotinu biciklista iz nekoliko općina USK-a, rutom od Bihaća do Štrbačkog buka.

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja 17. maja – Dana rijeke Une održan je i ekološki sat o rijeci, a potom je uslijedilo već tradicionalno druženje svih učesnika i organizatora.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *