Unsko-sanski kanton

Vlada nezadovoljna – pad dobiti, a rast zapošljavanja u US šumama

By  | 

Jučer je zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. U prvom dijelu sjednice utvrđen je program rada Vlade USK za 2015.godinu.

Članovi Vlade, nakon razmatranja izvještaja o radu i poslovanju, izvještaja vanjskog revizora, izvještaja o radu Skupštine, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju ŠPD Unsko-sanske šume, nisu prihvatili razmatrane materijale, koji su proslijeđeni Skupštini USK. Niz zamjerki upućen je menadžmentu Unsko-sanskih šuma zbog pada dobiti, a istovremenog povećavanja primanja zaposlenih.

Prihvaćen je izvještaj o poslovanju i plan rada Službe za zapošljavanje, uz zaključak da služba i resorna ministarstva privrede, poljoprivrede, obrazovanja i pitanja boraca urade strategiju zapošljavanja, temeljni dokument kojim će konkretno biti precizirane mjere za povećanje stope zaposlenosti. Posebno će se pri izradi strategije pažnja posvetiti statusu boračke populacije, s obzirom nam to da su demobilisani borci mahom najugroženija kategorija kada je u pitanju zapošljavanje, kazao je resorni ministar Abid Mulalić.

Vlada je razmatrala i teško stanje u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju, u kojoj zaposleni nisu primili 20 plaća, blokirani su im računi i onemogućeni su u vršenju osnovne djelatnosti. Rečeno je da ova vlada neće bježati od rješavanja problema koji prate Agenciju.

Premijer Izudin Saračević stoga je imenovao resorne ministre finansija, pravde i privrede Zikriju Durakovića, Sabinu Beganović i Vida Šantića u radno tijelo koje će sagledati problematiku u Agenciji i predložiti mjere koje će Vlada poduzeti.

Vlada je danas imenovala i privremeni upravni odbor Agencije za privatizaciju.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *