Aktuelnosti

Treba zažmiriti na oba oka, pa reći da Vlada FBiH funkcioniše dobro

By  | 

Po završetku sjednice Vlade Federacije BiH, premijer Fadil Novalić održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o evidentnoj krizi Vlade FBiH. Novalić je rekao da je treba zažmiriti na oba oka, pa reći da ova vlada funkcioniše dobro, jer je ovo drugi put da ministri HDZ-a napuštaju sjednicu.

“Ovo je druga sjednica kako nema ministara iz HDZ-a, a koji su predstavnici jednog od konstitutivnih naroda”, rekao je Novalić.

Govoreći o razlozima zbog kojih su ministri iz HDZ-a napustili sjednicu, Novalić je kazao da je na kolegiju jučer usvojen prijedlog dnevnog reda, ali da je na današnjoj sjednici ministar energetike, industrije i rudarstva Reuf Bajrović skinuo s dnevnog redova informaciju o Aluminiju.

“To je legitimno pravo Bajrovića jer dnevni red se utvrđuje na sjednici Vlade. Međutim, ministri HDZ-a povukli su sve tačke dnevnog reda koje su predložili i napustili sjednicu”, rekao je Novalić.

Premijer FBiH nije htio konkretno odgovoriti ko je kriv za krizu u Federalnoj vladi, da li je to DF ili HDZ.

Na novinarsko pitanje na koji način planira omogućiti normalno funkcionisanje organa izvršne vlasti u Federaciji BiH, Novalić je kazao da bi najbolje rješenje bilo da se lideri političkih stranaka Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Željko Komšić dogovore o prevazilaženju krize.

Medijima se obratio i ministar trgovine Aleksandar Remetić koji nije htio govoriti o razlozima zbog kojih je Bajrović skinuo s dnevnog reda informaciju o Aluminiju.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *