Unsko-sanski kanton

MUP USK: Elektronske potjernice znatno olakšale privođenje osumnjičenih

By  | 

Da bi unaprijedili i olakšali rad na neriješenim slučajevima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona prije osam godina napravilo je internet-stranicu na kojoj su dostupne i elektronske potjernice.

Hakerski upad
– Ovih dana smo radili ažuriranje internet-stranice nakon što smo imali jedan hakerski upad te su nam pobrisani svi podaci, među kojima i oni koji se tiču potjernica. Trenutno je na našoj stranici objavljeno 60 međunarodnih potjernica, i to onih koje su raspisane od nadležnih sudova s područja Unsko-sanskog kantona. Uglavnom se radi o međunarodnim potjernicama, a da bi jedna potjernica bila objavljena na internetu, potrebno je da sud izda naredbu za njeno raspisivanje i onda se ona objavljuje na našoj stranici i na stranicama Federalne uprave policije te na stranicama Interpola – kazao nam je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.
Najčešće se radi o osobama kojima općinski i kantonalni sudovi tokom provođenja postupka nisu mogli uručiti poziv za dolazak na ročište niti su se izjasnili o krivici, a nisu dostupni pravosudnim organima, jer njihova adresa stanovanja nije poznata. Prema Šiljdedićevim riječima, elektronske potjernice uveliko olakšavaju rad MUP-a i pomažu pri rasvjetljavanju neriješenih slučajeva.

– Imali smo slučajeva da su i mediji preuzimali neke naše potjernice, nakon čega su se osumnjičeni sami prijavili nadležnim policijskim i sudskim organima. Također smo imali korisnih saznanja i informacija koje smo dobili od građana van BiH, jedan od takvih slučajeva desio se tokom rješavanja slučaja ubistva Nedžada Kličića Ramba, za čije ubistvo se sumnjiči jedno lice koje se nalazilo na području Švicarske. Tragom informacija koje smo dobili od tamošnjih građana i putem saradnje tamošnje policije, to lice je privedeno Kantonalnom sudu – dodao je Šiljdedić.

Apel građanima
Iz MUP-a USK apeliraju na građane da prijave osobe s potjernice u slučaju da ih primijete u svojoj okolini. Dodaje da MUP ne posjeduje fotografije za neke osobe koje su stare i nalaze se u starim bazama podataka te kao takve nisu adekvatne za aktuelnu starosnu dob te osobe.
Osobe s potjernice
Dva svježija slučaju ljudi koji su postali lica s potjernice su Adnan Behrem, sin Seada i Hasibe, rođen 1984., kojeg traže zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti.

Drugi je Jasmin (Mustafa) Duraković, rođen 1958. godine u Bosanskoj Krupi, kojeg traže zbog prevare.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *