Unsko-sanski kanton

Zasjedala skupštinska Komisija za budžet

By  | 

Zasjedala je skupštinska Komisija za budžet, ekonomsku i financijsku politiku. Od razmatranih 11 tačaka dnevnog reda, pozitivnu ocjenu nisu dobile tri.

Riječ je izvještaju o izvršenju kantonalnog budžeta i konsolidovanog godišnjeg obračuna za 2014. godinu, te izvještaju o radu i poslovanju Razvojne agencije USK, također za prošlu godinu. S obzirom na višesatno trajanje i raspravu, današnja sjednica Komisije za budžet podsjećala je na skupštinsko zasjedanje.

Nakon što je ministar financija, Zikrija Duraković, iznio podatke o akumuliranom deficitu od 65 miliona KM, te kazao da je Vlada prihvatila izvještaj o izvršenju budžeta i konsolidovani godišnji obračun budžeta za prošlu godinu, članovi Komisije to nisu željeli podržati. Razlog je činjenica da je 2006. godine budžet imao suficit od 18 miliona, da bi na kraju 2014. sa računa bila otuđena i namjenska sredstva u visini od 15 miliona maraka.

Nije prošao ni Izvještaj o radu Razvojne agencije, na koji saglasnost nije dala ni Vlada.

Nastavak sjednice je bio posvećen problematici u institucijama kulture i sporta. Zaključeno je da su Muzej i Arhiv USK, Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa, Kantonalna i univerzitetska biblioteka, te Sportski savez USK postigli izvrsne rezultate, ako se zna da potpuno oskudijevaju u financijskim sredstvima.

Predstavnik resornog ministarstva za ovu oblast Edin Mašić je kazao da takvo stanje treba pripisati nepoštivanju zakonskih propisa. Prema njima bi se za kulturu i kulturno naslijeđe trebalo izdvajati 900 hiljada KM godišnje, ali se, kaže, svaki put ta sredstva ‘režu’ a budžet usvaja prema mjerilima onih koji ga donose.

Muzeju USK-a neophodno je imenovati upravljačku strukturu, jer je dosada imao sedam privremenih upravnih odbora, zaključak je Komisije. Drugi je vezan za Sportski savez USK i prijedlog da se ide u osnivanje Ambulante sportske medicine, u cilju praćenja zdravlja djece, koja se bave sportom.

Članovi komisije su pohvalili izvještaj o radu Komisije za koncesije, koji bi, prema riječima izvjestioca Enesa Demirovića, trebao završiti u MUP-u ili nekoj drugoj istražnoj ustanovi, s obzirom na njegov sadržaj. U izvještaju se, naime, spominje niz onih koji, na račun koncesije, svakodnevno koriste prirodna bogatstva kantona i poticaje na osnovu ugovora, a da zauzvrat ne ispunjavaju ugovorene obaveze. Na taj način budžet gubi višemilionske iznose. Zaključak je da Komisija za koncesije dobro radi, te da ovu oblast treba potpuno regulisati.

//RTVUSK.BA

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *