Unsko-sanski kanton

Potpisani sporazumi o implementaciji projekata između općina USK, Vlade Švicarske i UNDP-a u BIH

By  | 

U Vladi USK danas su potpisani sporazumi o implementaciji projekata između općina USK, Vlade Švicarske i UNDP-a u BIH. Sa projektom „Razvoj plasteničke proizvodnje kroz međuopćinsku saradnju“ za međunarodna sredstava aplicirale su Velika Kladuša, Sanski Most i Ključ . Općine Cazin, Bosanska Krupa i Bužim prijavile su se sa programom „Održivo upravljanje otpadom“.

U općinama Velika Kladuša,Sanski Most i Ključ dodjeliće se ukupno 44 plastenika a u Bosanskoj Krupi, Cazinu i Bužimu saniraće se i postepeno zatvoriti zajednička deponija Meždre-Vlaški Do te izgraditi reciklažni centar. Sredstava su osigurana iz budžeta pomenutih općina te međunarodnih sredstava,konkretno Vlade Švicarske i UNDP-a.

Riječ je o projektima međuopćinske saradnje koji su rezultat ranije urađenih streteških planova gdje je utvrđen interes pojedinih općina na rješavanju zajedničkih pitanja.

U Vladi USK, koja je bila domaćin potpisivanju sporazuma između predstavnika općina i UNDP, kažu da su također zainteresirani da u narednim sličnim projektima budu sufinansijeri. Za sada će nadgledati implementaciju postojećih.

Inače, ukupna vrijednost oba projekta je 598.000 maraka od čega su lokalne zajednice u obavezi osigurati 320.000 maraka, a ostatak su sredstava UNDP-a.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *