Unsko-sanski kanton

Nedostatak sredstava u budžetu USK-a za socijalna davanja

By  | 

Pod pokroviteljstvom OSCE misije u BiH predstavnici Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK-a i centara za socijalni rad danas su u hotelu „Kostelski buk“ razgovarali o konsolidaciji izuzetno teškog stanja u oblasti socijalne politike u Kantonu izazvanog nedostatkom sredstava iz budžeta za socijalna davanja, te rješavanju problema ostvarivanja zdravstvene zaštite štićenika u pojedinim socijalnim ustanovama.

Predstavnici općinskih centara za socijalni rad i Centra za socijalni rad Grada Bihaća upoznali su ministra zdravstva i socijalne politike u Vladi USK-a Ibrahima Kajtazovića i predstavnike Organizacije za europsku sigurnost i saradnju s nedostatkom sredstava za isplatu socijalnih naknada kategorijama građana koji na njih ostvaruju zakonsko pravo, i koji su zbog toga centre za socijalni rad tužili. Na ovome sastanku tražilo se najkvalitetnije rješenje ovoga problema.

Direktor Socijalno-pedagoške životne zajednice USK-a Nedžad Hadžić ukazao je na današnjem sastanku na problem rješavanja zdravstvene zaštite štićenika ove socijalne ustanove, istakavši da niko nema interesa da se ova problematika riješi.

Problem bi se mogao riješiti izradom spikova djece koja borave u SPŽZ kako bi u mjestu stanovanja mogla dobiti zdravstvene usluge. Neisplata socijalnih naknada problem je cjelokupnog USK-a kojim će se pozabaviti resorno ministarstvo, ZZO USK-a, Vlada i Skupština. U cilju sistemskog rješavanja problema nedostatka sredstava za isplatu socijalnih naknada, ministar Kajtazović je inicirao skorije održavanje tematske sjednice Skupštine USK-a o rješavanju socijalne problematike.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *