Aktuelnosti

Velika vojna parada u Moskvi – Ivanić počastvovan, Nikoliću iskazana ljutnja, Dodik u pozadini

By  | 

Svijet su preplavile fotografije sa proslave 70. godina pobjede nad fašizmom, obilježene velikom vojnom paradom u Moskvi. Čak tri srpska političara, Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, bili su pozvani, a veoma je interesantno sagledati na koji način su tretirani tokom Parade. Uz napomenu da je Protokol neumoljiv i vrlo precizno oslikava politički stav domaćina, u ovom slučaju Vladimira Putina, predsjednika Rusije, spram svojih gostiju.

Na fotografijama je uočljivo da je Ivanić (zajedno sa suprugom) u prvom redu, odmah uz Putina, da je Nikolić smješten u drugi red, dok se Dodik nalazi u trećem.
Ivaniću je data prednost u odnosu na Nikolića i posebno u odnosu na Dodika.

vojna parada putin ivanic nikolic dodik

vojna parada putin ivanic 2

Političko čitanje Protokola ukazuje da je Ivanić počastvovan, Nikoliću je iskazana ljutnja domaćina, a da je Dodik smješten na poziciju koja mu i pripada – u treći red, jer nije predstavnik države, već entiteta.

Dalja analiza kaže da Putin u potpunosti uvažava integritet BiH (sa oba entiteta) i da mu na pamet ne pada bilo kakvo obračunavanje sa Zapadom na teritoriji BiH.

Izvor: Slobodan Vasković

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *