Aktuelnosti

Sprema se operacija zauzimanja Liberlanda – ničije zemlje na granici između Hrvatske i Srbije

By  | 

Aktivnosti na području “ničije zemlje” koju je Vit Jedlička namjerio pretvoriti u novu državu, Liberland, zadnjih su nekoliko dana porasle u broju i intenzitetu. Međutim, kako Index.hr neslužbeno doznaje kako se, nakon hapšenja nekolicine simpatizera Liberlanda koji su na teritorij pokušali ući ovoga vikenda, u nadolazećim danima sprema puno konkretnija akcija “osvajanja teritorija”.

Jedna švicarska inicijativa nezavisna od Jedličkinog pokreta trenutno se nalazi na području oko Liberlanda. Ta inicijativa zove se Liberland Settlement Association, a Index doznaje kako se radi o grupi aktivista koji nastoje odraditi posao u skladu sa zakonskim propisima i međunarodnim pravom. “Čini mi se da su izrazito odlučni u tome da istjeraju mak na konac.

Voditelj te grupe je švicarski poduzetnik Niklas Nikolajsen. Koliko razumijem, on ima dansko državljanstvo. Nakon što je detaljno proučio cijelu pravnu situaciju oko Liberlanda, Nikolajsen je odlučio iskoristiti sve pravne mogućnosti da legalno uđe na područje za koje Hrvatska tvrdi da je Srbija. Nikolajsen je od vlasti u Srbiji zatražio dopuštenje za ulazak na područje Liberlanda, a o tome je obavijestio i dansku ambasadu te ambasade drugih zemalja čiji su državljani u sklopu Liberland Settlement Association. Dobili su sve potrebne potvrde od carinskih vlasti i policije u Srbiji, a sada planiraju to sve skupa iskoristiti na način da se čamcima probiju u ono što Hrvatska tvrdi da je teritorij Srbije.

Pokušali su ući na to područje kopnenim putem pa su naletjeli na hrvatsku policiju, onemogućen im je prilaz i odvedeni su u pritvor. U odluci Prekršajnog suda piše da hrvatska strana tvrdi da su oni nelegalno prelazili granicu Hrvatske i Srbije. Na temelju tog dopisa, kako se radi o teritoriju Srbije, oni sada žele prijeći brodovima preko Dunava iz Srbije u Liberland”, smatra izvor blizak Nikolajsenu. Smatraju da, ako su im vlasti u Srbiji to već dopustile, imaju svako pravo na to i da ih nema pravo zaustavljati hrvatska policija. Ako ih hrvatska policija na Dunavu zaustavi, ističu kako će to smatrati međunarodnim incidentom i da će o tome izvijestiti svjetsku javnost te zahtijevati odgovornost hrvatskih vlasti.

“Po mom su sudu sve predradnje spremne za taj scenarij, stvar je trenutka kada će krenuti u akciju. Imaju brodove, legalno registrirane u Srbiji, policija u Srbiji im je napravila papire sve. Još ne žele reći tačno kada, ali prije je pitanje dana nego sedmice, možda i sati. Ponavljam, akcije ove grupe odvojene su od nastojanja Jedličke, on ni na koji način ne utječe na njih niti ih kontrolira, mislim da čak ni ne zna što smjeraju”, piše Index.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *