Unsko-sanski kanton

Projekat vrijedan pažnje: boračka poljoprivredna zadruga USK-a

By  | 

Savez branioca USK-a danas je na prijemu kod Emdžada Galijaševića, gradonačelnika Bihaća prezentirao jedinstveni projekt specijalizirane poljoprivredno-uslužno-turističke zadruge Krajinaprodukt Bihać, koja je osnovana s ciljem zapošljavanja i radnog angažovanja demobilisanih boraca i djece demobilisanih boraca grada Bihaća.

Prema riječima Hamdije Abdića, predsjednika Saveza branioca USK-a, ova boračka organizacija prešla je sa riječi na dijela, formiravši poljoprivrednu zadrugu koja , kako je kazao, u svom petogodišnjem planu rada , ima za cilj zaposliti 2.000 demobilisanih boraca sa područja grada Bihaća kroz poljoprivrednu proizvodnju.

“Naš projekat ima za cilj zaposliti demobilisane borce jer prema našoj evidenciji u martu 2015.godine na evidenciji Službe za zapošljavanje imamo 1.520 demobilisanih boraca sa područja grada Bihaća. Imamo podršku gradske uprave Bihaća koja nam je izašla u susret i pri izradi Programa zadruge. Prioritet će biti plasteničarska proizvodnja, a potom slijedi proizvodnja malina, a kasnije tov junadi i proizvodnja mlijeka “- kazao je Abdić, dodavši da očekuje i podršku kantonalnih i federalnih vlasti pri realizaciji ovog projekta.

Grad Bihać u protekle dvije godine nizom pogodnosti podržao je razvoj poljoprivredne proizvodnje, što je rezultiralo povećanjem poljoprivrednih obrta, povećanjem proizvodnje mlijeka , jagodičastog voća i povrća.

“Grad Bihać ima odličnu saradnju sa Savezom branilaca USK-a i evo i projekt formiranja poljoprivredne zadruge potvrda je da je riječ o organiziranom udruženju koje iskreno i u partnerstvu sa gradskom upravom želi zaposliti demobilisane borce kroz poljoprivrednu proizvodnju. Grad Bihać konkretno će podržati ovaj projekt sa nabavkom 50 plastenika koje će Savez dodijeliti demobilisanim borcima koji žele raditi i od svoga rada živjeti “- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *