Unsko-sanski kanton

Inovatori iz Bihaća osvojili bronzane medalje u Parizu

By  | 

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su osam priznanja za sedam inovacija na jučer završenoj 114. Izložbi inovacija „Konkurs Lepin“ (Concours Lépine) u Parizu. Bh. inovacije, piše novinska agencija Fena, bile su iznad prosjeka radova predstavljenih u Parizu.

Najbolje ocjene dobila je „Trajna osnova za saće“, Ivana Milićevića iz Posušja i nagrađena je zlatnom medaljom, a medalju joj je dodijelio i žiri Ministarstva poljoprivrede i šuma Francuske. Pčelarstvo je, dodaje se, sve popularnije u Francuskoj.

I Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je zlatnu medalju, za uređaj za vađenje potonulih plovila u roku od nekoliko sati po potonuću. Ova naizgled jednostavna ideja zasniva se na polukružnoj cijevi pričvršćenoj na platformu, kroz koju prolazi kanap PVC dug više kilometara, najmanje dvije dužine od površine vode do mjesta gdje se nalazi potonulo plovilo. U slučaju potonuća, na SOS poziv brzo stiže brod za spasavanje, čijim se čeličnim užetom, pomoću kolotura, zamijeni PVC kanap, i izvuče brod na površinu.

Također je, prof. dr Zehrudin Osmanović iz Tuzle, dobio srebrenu medalju, zasistem pretvaranja u cement kemijskog otpada nastalog prilikom proizvodnje soli i sode. Ovakvu medalju dobio je i sarajevski inovator Miralem Fetahagić, za trotaktni motor s unutrašnjim izgaranjem.

Bronzane medalje dobili su mladi inovatori, srednjoškolke iz Bihaća Amina Hajdarević i Jasna Nuhić, za uređaj kojim se plastični otpad pretvara u tečno gorivo, i Avdo Halilović, iz Kladnja, koji je predstavio higijenski podmetač za glavu na sjedištima u vozilima.

Bronzanu medalju dobio je i Zdravko Bosnić iz Banje Luke, za automobilsku gumu koja se, bez zaustavljanja, automatski popravi u slučaju bušenja oštrim predmetom, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *