Unsko-sanski kanton

U 23 srednje škole u USK očekuje se upis oko 3.000 učenika

By  | 

Školska 2014/2015. godina za učenike osnovnih i srednjih škola završit će 10. juna, kazala je za Dnevnik TV USK Nidžara Raič, načelnica Sektora za srednje i visoko obrazovanje pri Ministarstvu obrazovanja USK.

U 23 srednje škole u USK očekuje se upis oko 3.000 učenika, a konkursi će biti objavljeni krajem juna.

„U srednjim školama bit će znatno više mjesta od očekivanog broja učenika. Tokom prethodnih godina najveći interes je vladao za upis u bihaćku Medicinsku školu koja ne može primiti sve zainteresirane. Stoga smo u Katoličkom školskom centru otvorili dva odjeljenja medicinskog smjera što bi trebalo biti dovoljno“, kaže Raič.

Konstatantan je interes za školovanje u gimnazijama dok s druge strane postoje škole za koje su učenici manje zainteresirani. Zanimanja poput tekstilnog i drvoprerađivačkog su deficitarna, a učenicima nezanimljiva, što se pokušalo premostiti izmjenama nastavnog plana i prilagođavanjem potrebama tržišta.

Ministarstvo će za narednu školsku godinu nastojati riješiti sve nedostatke i osigurati nesmetan rad škola. Tu se, prije svega, misli na materijalna sredstva i pedagoška pomagala.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *