Unsko-sanski kanton

Razvoj plasteničke proizvodnje pokretanjem međuopćinske suradnje u USK-a

By  | 

Kako bi se povećala plastenička proizvodnja u općinama Velika Kladuša, Sanski Most i Ključ, i ostvarilo održivo upravljanje otpadom u općinama Bosanska Krupa, Bužim i Cazin, predstavnici ovih općina će u srijedu, 13. maja 2015. godine, u Bihaću, potpisati sporazume o međuopćinskoj suradnji.

Sporazume o implementaciji projekta „Razvoj plasteničke proizvodnje pokretanjem međuopćinske suradnje općina Velika Kladuša, Sanski Most i Ključ“ i projekta „Održivo upravljanje otpadom u općinama Bosanska Krupa, Bužim i Cazin“ će potpisati načelnik Velike Kladuše, Edin Behrić, i načelnik Bosanske Krupe, Armin Halitović, sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

S obzirom da su u pitanju strateški projekti, u njihovoj realizaciji će biti partneri Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Unsko-sanskog kantona, kaoiMinistarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona. Ova međuopćinska suradnja se provodi u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), zajedničke inicijative Vlade Švicarske i UNDP-a u BiH.
Predstavnici medija se pozivaju da proprate ceremoniju svečanog potpisivanja sporazuma koja će se održati u srijedu, 13. maja 2015. godine s početkom u 10h u sali Vlade Unsko-sanskog kantona u Bihaću. Tom prilikom ce biti organizovane i izjave za medije.

Vise informacija o projektima

-Kroz projekat „Razvoj plasteničke proizvodnje“ korisnici će dobiti 44 plastenika površine 150 m2 i na taj način će se plastenička proizvodnja u općinama Velika Kladuša, Sanski Most i Ključ povećati za 6.600 m2. Ovaj projekat je vrijedan 195,500 KM od čega općine učestvuju sa 101,900 KM, a projekat ILDP 93,600 KM.

– Kroz projekat „Održivo upravljanje otpadom“ će se sanirati i postepeno zatvarati deponija Meždare-Vlaški Do i izgraditi reciklažni centar za općine Bosanska Krupa, Bužim i Cazin. Ovaj projekat je vrijedan 156,900 KM od čega općine i projekat ILDP učestvuju sa po 78,450 KM.

– Podrška realizaciji projekata međuopštinske saradnje, koji su od strateškog značaja za lokalne samouprave u BiH, jedna je od aktivnosti ILDP-a, te su putem javnog poziva početkom 2015. godine za finansijsku podršku odabrana četiri projekta međuopštinske saradnje u BiH. Ukupna vrijednosti tih projekata iznosi 598.000 KM, od čega jedinice lokalne samouprave i njihovi partneri na projektima snose dio od 320.000 KM, a Vlada Švicarske kroz ILDP iznos od 278.000 KM.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *