Tehnologija

Kompjuter po cijeni ispod 10 EUR!

By  | 

Next Thing je startup iz Oaklanda koji je za svoje prijašnje projekte već prikupio više od milijun dolara investicijskog kapitala. Sada su na Kickstarteru pokrenuli kampanju za novi projekt – C.H.I.P. Ekipa koja stoji iza tog projekta osmislila je punokrvno računalo izrađeno na samo jednoj tiskanoj pločici, poput Raspberryja Pi.

C.H.I.P. će pogoniti neka od Linux distribucija, a dolazit će s ugrađenim WiFi i Bluetooth modulima. 1-gigahercni R8 ARM procesor, 512 MB radne memorije i 4 GB prostora za pohranu na flash čipu također će biti dio standardne opreme, kao i USB priključak, te kompozitni video izlaz za spajanje i na starije televizore.

Sve ovo može zvučati kao već viđeno, no pravi adut C.H.I.P.-a je cijena. Na Kickstarteru svoj primjera možete naručiti već sada za samo 9 američkih dolara! Skuplje inačice uključuju adaptere za VGA ili HDMI priključke, bateriju, kao i PocketC.H.I.P. varijantu koja dolazi s tipkovnicom i malenim monitorom.

Ciljani iznos koji su iz kompanije Next Thing zamislili prikupiti putem crowdfunding kampanje je bio 50.000 USD, međutim nakon samo nekoliko dana skupili su gotovo 500.000 USD. Svoj primjerak osnovnog C.H.I.P.-a možete naručiti u sljedeća četiri tjedna.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *