Lifestyle

Patite li od SKU (sindroma kroničnog umora)?

By  | 

Konstantno ste iscrpljeni? Budite se umorni i svaki dan vam se čini kao da će biti borba za opstanak? Bole vas mišići? Možda patite od takozvanog SKU sindroma kroničnog umora koji je još uvijek malo poznat i prepoznat u Hrvatskoj. SKU je često rezultat stresnog života, nekvalitetnog sna i mnogih psihosomatskih bolesti. Detalji i objašnjenja o ovoj patologiji.

Što je to sindrom kroničnog umora?

Kronični umor sve češće se spominje, no da li doista znamo što je to? Ovaj sindrom je prepoznat u SAD-u, Velikoj Britaniji i anglosaksonskim zemljama, a kao što to često bude slučaj, u Hrvatskoj se o njoj malo priča. Ova bolest nije prepoznata u javnosti, možda baš zbog toga što medicina o njoj jako malo zna. Sindrom kroničnog umora (SKU) predmet je stalnih sporova među liječnicima – neki su uvjereni da je bolest virusnog porijekla i okrivljuju virus herpesa, a drugi smatraju da je izazivač stres. Većina znanstvenika slaže se da se jedan od uzroka krije u načinu života pacijenta – u stalnom stresu i ubrzanom životnom tempu. Velika odgovornost koju preuzimaju na svoja leđa, želja da budu prvi i nezamjenljivi – možda to i jesu pretpostavke razvoja depresije i kroničnog umora?

Kronični umor – koji su simptomi?

Kronični umor često je posljedica, simptom druge patologije, virusa, ili pak problema u prehrani. Manifestira se kroz neprestani umor, čak i ako ste spavali 12 sati bez prestanka.
“Žrtve” kroničnog umora ujutro se bude s bolovima u mišićima, iscpljeni od samog jutra. Svaki dan, svaka akcija, svaki pokret je borba protiv tijela i duha koji žele ostati u krevetu.

Zbog čega smo žrtve kroničnog umora?

Kronični stres dolazi iz stresnog načina života. Ako ste “zahvaćeni” takvim načinom života, velike su šanse da ćete biti izloženi permanentnom stresu, što znači da svoje tijelo izlažete naporima koje ono ne može zapravo izdržati. Sve dok tijelo jednog dana ne kaže stop!

Kronični umor može biti vezan i uz san loše kvalitete, što zapravo znači da koliko god spavali, nikada se nećemo odmoriti. U svim slučajevima kroničnog umora, čini se da su neorotransmiteri, posebice serotonin, važan faktor (Serotonin je neurotransmiterska kemikalija, koja regulira funkcije poput fine mišićne kontrakcije, regulacije temperature, apetita, osjećaja boli, ponašanja, krvnog tlaka i disanja.)

Kada nešto poduzeti?

U većini slučajeva sindroma kroničnog umora, pacijenti sami mogu prepoznati simptome: manjak sna, preopterećenost, stres, tuga… Ali ako razlozi nisu očiti, konzultirajte se sa svojim doktorom opće medicine. On će vas naručiti na preglede koji će utvrditi ima li još neka skrivena bolest koja vam crpi energiju. Većina slučajeva SKU-a nisu kritični i mogu se liječiti vrlo uspješno.

Kako?

Povratkom na uravnotežen način života, i eventualnim liječenjem lijekovima koji smiruju bolove u mišićima, što je zapravo lagani oblik antidepresiva. Ali ključ uspjeha u borbi protiv SKU leži u izlasku paklenog kruga preopterećenosti, ograničenja, stresa i permanentnog stresa. Doktori mogu prepisati i psihoterapiju u kojoj pacijenti mogu nanovo otkriti načine kako se opustiti, kako malo uživati u životu

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *